25 Ocak 2015 Pazar

GELENEKSEL BAHAR TURU 2015

25 Ocak 2015 Pazar
Merhaba artık bahar turlarımız geleneksel hale geldi. İlk kez Mayıs sonunda bir hafta sonu Bandırma - Suuçtu - Bandırma turu ile başladık. Daha sonraki sene bir 23 Nisan tatilinde İstanbul Kıyıköy ile başlamıştık. Daha sonra Mudanya - Gölköy - İznik - Yalova ile devam ettik ve geçen yıl yine 19 Mayıs tatilini kapsayacak şekilde Mudanya - Mustafakemalpaşa - Gölyazı - Trilye - Mudanya turu ile devam etmiştik.

Bu yıl için yeni bir tur çalışmalarına geçen yılın son aylarında başladım. Bu tura her yıl katılan bir çekirdek kadromuz var, bunun yanında bir kez katılıp bir daha katılamayan veya aralıklı olarak katılan arkadaşlar var. Bu turlardaki amacımız bir kaç günlüğüne de olsa konaklamalı tur yapıp yazın yapacağımız turlara hazırlanmak, eksiklerimizi görüp gidermek, tur bisikletçiliğine heves edip tek başına çıkamayanlara bu imkanı sağlayıp gözde büyütülecek bir şey olmadığını gösterip cesaretlendirmek.
Bu yıl yapacağımız tur için takvime baktığımda 23 Nisan'ın zaman olarak uygun olduğunu gördüm böylece tur tarihini 23 Nisan Perşembe ile 26 Nisan Pazar olarak tespit ettim. Bunda Mayıs başında başlamayı düşündüğüm turun da etkisi oldu tabi.
Bu turlardaki prensibimiz mümkün olduğunca araç kullanmamak, özellikle otobüs kullanmamak ama gittikçe İstanbul çevresindeki ilginç yerler bitiyor ve uzaklaşmak zorunda kalıyoruz. Önerim Yalova - Büyük Kumla - Narlı - Delmece Yaylası - Çınarcık rotasıydı. Erdal bu sefer İstanbul dışına çıkalım, Kapadokya dedi. Mesafenin uzaklığı, ulaşım masraflarının fazlalığı ve otobüsle 5-10 bisikleti aynı anda taşıma zorluğundan kabul etmedik. Bir başka prensibimiz de turların masrafının mümkün olduğunca az olması.
İğneada talebi gelince hadi dedik İğneada'ya gidelim.
Bu yöne gitmek için İstanbuldan 3 kez yola çıktım İlkinde tek başıma İstanbul İğneada hedeflemiştim ve ilk gün konaklamayı Güngörmez köyünde yapacaktım, hedefime ulaştım. Sonrasında İstanbul Kıyıköy turunda ilk gün hedefimiz Kıyıköydü yağmur ve yorgunluk nedeniyle Gümüşpınar köyünde mola verdik. Diğerinde ise Mustafa ile Trakya turuna başlamıştık yine ilk günkü hedefimiz Kıyıköydü ama Aydınlı köyü yakınlarında Mustafanın zinciri kopup 2 kişi bir zinciri ekleyemeyince bu köy mecburi konaklama yerimiz olmuştu.
Yola çıkmadan önce kesin sayımız belli olunca İğneada da bir sürprizle karşılaşmamak için İstanbuldan İğneadaya direkt giden tek otobüs firması olan Berk&Görkey Turizm in Esenler otogarı 164 nolu perondaki bürosuna gidip bisikletlerimiz ve biletler konusunda konuşacağım. Bisiklet taşımamnın mevsim itibarı ile sorun olacağını zannetmiyorum ama sayıdan dolayı bisikletler için bagaj ücreti talebi olabilir. Rakam çok yüksek olursa rotamızı başka bir yöne çeviririz. Onun için sayımızı Nisan'ın en geç 2. haftasında bilmemizde fayda var.

1. Gün:
Tura 23 Nisan sabahı Beylikdüzü Tüyap önünden başlayacağız ve yine ilk kanaklama yeri olarak Kıyıköy'ü hedefledim bakalım bu sefer başarabilecek miyiz? Haritaya buradan ulaşabilirsiniz.

Anadolu yakasında oturanlar buluşma noktasına metrobüs ile gelecekler. Metrobüslere bisikletle biniş saatleri bildiğiniz gibi kısıtlı onun için metrobüse bisiklet ile binişe izin verilen 06:00 dan önce turnikeden geçiş yapıp araca binmeye dikkat etsinler. Avrupa yakasında oturanlar da metrobüs ile veya kendi imkanları ile Tüyap'a gelecekler. Tüyaptan tahmini hareket saatimiz 07:30 olacak.
Hemen önümüzdeki yokuştan kendimizi aşağı salıp adeta süzülerek Büyükçekmece'ye ineceğiz. Bu inişte hızınızı kontrol etmeyi unutmayın sabah çiğ nedeniyle ıslanmış yolda kayıp düşme riskini göz önünde bulundurun.
E5 üzerindeki emniyet şeridini kullanarak Silivriye ulaşacağız. Büyükçekmeceden Çatalcaya sapmayı yolun yer yer dar oluşu ve Çatalca sonrasında çok iniş çıkış olması nedeniyle tercih etmedim. Silivride Danamandıra üzerinden eski Edirne asvaltına çıkmayı öneriyorum. Çerkezköyün trafiğini atlamış olup bir an önce dinginliğe ulaşmış olacağız. Arzu edilirse Saray'a ulaşmak için Çerkezköy yolunu da kullanabiliriz.
Saraydan Kıyıköye doğru yöneleceğiz. Bu sefer Kıyıköy yerine hemen yakınındaki Kazandere barajı piknik alanında konaklamayı öneriyorum. Onun için Güngörmez köyünde herkes yiyeceğini temin etmeli.
Güngörmezden Kıyıköye giderken soldaki yeni yapılan köprünün üzerinden toprak yola sapacağız. Orman içinden inerek Balkaya Köyüne geleceğiz. İstersek burada köy çıkışındaki derenin yanında piknik alanında konaklayabiliriz.
Kimden Orhan Kılıç
Ya da 5 km daha gidip Aksicim köyünün yanındaki Kazandere baraj gölünde konaklarız.
Kimden Orhan Kılıç
Kimden Orhan Kılıç
2. Gün:
Sabah kahvaltıdan sonra 10 luk dik ama kısa bir yokuş ile güne başlayacağız. Haritaya buradan ulaşabilirsiniz.

Bu günkü etabımız düne göre daha kısa ama ilk 30 km de tırmanış var. Kışlacık köyünden sonra rahatlayacağız. Hemen hemen İğne adaya kadar iniş yapacağız. Sivrilerden sonra orman içinden geçen toprak yolu kullanacağız. Burası bildiğim kadrı ile Türkiyenin sayılı Longoz ormanlarından. Burada bir dere geçişi var. Arif geçen yaz bu derede köprü çalışması olduğunu söyledi. Eğer köprü bittiyse üzerinden geçeriz yok bitmediyse paçaları sıvayıp dereyi geçeceğiz. Su seviyesi mevsim şartları nedeniyle bu fotoğrafta görünenden fazla olabilir.
Kimden Orhan Kılıç

 Ardından İğneadaya geleceğiz. Hemen otogara gidip İğneadadan İstanbula sefer yapan tek otobüs firması olan Berk&Görkey turizm bürosuna uğrayıp dönüş biletlerimizi alacağız.  İstersek burada konaklayabiliriz
Kimden Orhan Kılıç
gece yemeğimizi şöyle bir manzarada yiyebiliriz diyemeyeceğim çünkü o tarihte mehtap olmuyor maalesef
Kimden Orhan Kılıç
veya Karadeniz kıyısındaki Tükyiyenin son yerleşim noktası olan Beğendik köyünde konaklarız.
3. Gün:
Konaklamamızı Beğendikte yaparsak ertesi gün Limanköy üzerinden İğneadaya geçip İğneada çecresini gezeriz. Geceyi İğneadada geçireceğiz. Haritaya buradan ulaşabilirsiniz.


4. Gün:
26 Nisan Pazar günü İğneada otogarından otobüs ile İstanbul'a döneceğiz. Otogardan gideceğimiz güzergahlara göre guruplar halinde yolumuza devam edeceğiz.

Tur herhangi bir ücrete tabi değildir. Belirtilen konaklama noktalarına herhangi bir nedenden ulaşılamazsa akşam ulaşabildiğimiz yerde konaklanacak. Konaklama çadırda yapılacağından katılımcıların çadır, mat, uyku tulumu gibi malzemelerini temin etmeleri gerekiyor.
Herkes kendi eşyasını taşımakla yükümlüdür, herhangi bir araç desteği yoktur. Herkes kendi harcamasını yapacak, bundan önceki turlarımızda olduğu gibi bu turda da mümkün olan en düşük bütçe ile turu tamamlamayı amaçlıyoruz.
Kamp ocağı olanların ocaklarını ve mutfak malzemelerini yanlarında getirmeleri gurubun rahatı için gereklidir.
İğneadaya kadar lokantada yemek yeme olanağı yok, bu tür yolculuklara özgü kolay hazırlanan yiyeceklerle besleneceğiz.
İğneadadan bisiklet ile dönmek isteyen olursa ben de arkadaşlara eşlik edebilirim.

TUR İÇİN MALZEME LİSTESİ
Arkadaşlar bu turla aramızda ilk kez tur bisikletçiliğine adım atacak arkadaşlar olabilir. Turgay Simsek arkadaşımızın uyarısı ile bu konuda bir liste hazırlamamız gerektiğinin farkına vardım.
Gerekli malzemeler:
1- Sağlam arka bagajlı bir bisiklet. (Cinsi önemli değil)
2- Çadır
3- Mat
4- Uyku tulumu
5- Şişme yastık veya küçük ebatlı yastık kılıfı (içine kullanmadığınız eşyalarınızı koyup yastık yapmak için)
6-Bisiklet üzerinde rahat edeceğiniz giysi (2 takım olursa iyi olur yolda ıslanırsanız kuru olanı giyersiniz, pamuklu giysileri tercih etmeyin)
7- Gece yatarken giymek için giysi. (Detachlonda satılan termal içlikler hem az yer kaplıyor hemde insanı sıcak tutuyor)
8- Plastik terlik (Kamp alanında giymek için)
9- Çatal, kaşık
10- Plastik veya hafif metal tabak
11- Plastik veya metal bardak
12- El feneri veya bisiklet feneri
13- Bisikletin basit tamirlerini yapabileceğiniz anahtar takımı
14- Yama takımı
15- 1 veya 2 tane yedek iç lastik ve pompa.
16- Varsa kamp ocağı, yoksa masraf edip almanıza gerek yok
17- Fotoğraf makinesi
18- Düzenli ilaç kullanıyorsanız ilaçlarınız.
19- Yara bandı, evinizde varsa ilk yardım malzemesi
20- Kan şekeriniz düşüyorsa yolda atıştırmak için bisküvi cinsi yiyecek
21- Birinci ve 2. gün öğle yemeklerini yolda yiyeceğimizden yanınıza 1 konserve veya 1 balık, biraz ekmek alın
22- Telefon ve şarj cihazı (İlk gün planladığımız yere ulaşabilirsek cereyan olmayacağından telefonunuzun telefon özelliği dışındaki internet dahil bütün uygulamalarını kapatıp enerji tasarrufu yapın)
23- Hava durumu belli olduğunda yağış ihtimali varsa yanınıza mutlaka yağmurluk alın. Ayakkabılarınızın yağmur kılıfları ve yağmur pantolonunuz varsa bunları çantanızda en üste kolay ulaşabileceğiniz bir yere koyun. 
24- Tabi bu işin olmazsa olmazı en basitinden de olsa heybe çanta.
25- Kancalı bağaj lastiği (Tercihen 3 adet)
Yanınıza çamaşır ipi ve mandal almanıza gerek yok gerekirse olanlarınkini kullanırsınız.
26- Temizliğiniz için az miktarda sıvı sabun, diş macunu, diş fırçası ve tuvalet kağıdı. 
27- Kurulanmak için havlu (Abartıp bornoz gibi havlu almayın hem ağır olur hemde çantanızı doldurur. Ben Detachlondan aldığım az yer kaplayan havluyu kullanıyorum herhalde şu andaki fiyatı 20 TL nin biraz altında.)
27- Güneş yanıklarından korunmak için yüksek koruma faktörlü güneş kremi.
Bisiklet için ışık tertibatına ihtiyacınız olmayacak prensip olarak hava kararmadan gelebildiğimiz uygun bir yerde konaklayacağız, gece sürüş yapmıyoruz.
Gerekli malzemeleri toparlayıp çantanıza koyup duruma bir bakın. Lütfen yanınıza gereksiz eşya almayın, bir kaç günlüğüne rahatınızdan feragat edin. Yanınıza alıp ta kullanmadığınız her şey size yolda yük olacak ve performansınızı ciddi şekilde etkileyecektir. 
Tura katılmak isteyip çadırı olmayan varsa bildirsin aramızda iş bölümü yapıp o arkadaşları misafir edelim.
Unuttuğum bir şey varsa arkadaşlar bu konunun altına ekleyebilirler.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder